Aceasta descrie cât de departe s-a răspândit cancerul în corpul tău

Aceasta descrie cât de departe s-a răspândit cancerul în corpul tău

Aceasta descrie cât de departe s-a răspândit cancerul în corpul tău

Afectează uterul (uterul) – organul care deține un făt în timp ce sunteți gravidă. Cancerul endometrial apare atunci când celulele din endometru (mucoasa interioară a uterului) suferă modificări și devin canceroase, formând o tumoare.

Aproape 66.000 de oameni din SUA sunt de așteptat să fie diagnosticați cu cancer endometrial în 2022. În întreaga lume, peste 380.000 de oameni dezvoltă această afecțiune în fiecare an.

Ce cauzează cancerul endometrial?

Experții nu înțeleg pe deplin de ce se dezvoltă această afecțiune. Cu toate acestea, cercetările au descoperit că riscul de a dezvolta cancer endometrial crește cu cât sunteți mai expus la estrogen, un hormon al reproducerii.

Mulți factori de risc de cancer endometrial cresc cantitatea de estrogen la care este expus uterul și, prin urmare, vă pot crește șansele de a dezvolta această boală. Acești factori de risc includ:

  • Utilizarea medicamentelor de terapie de substituție hormonală (HRT) care conțin estrogen, dar nu progesteron.
  • Luați tamoxifen, un medicament hormonal folosit pentru a trata cancerul de sân.
  • Trecând mult timp între perioadele menstruale.
  • Începeți menstruația devreme (înainte de a împlini 12 ani) sau treceți târziu prin menopauză (după 50 de ani).
  • Nu a fost niciodată însărcinată.
  • Fiind obez.
  • Fiind diagnosticat cu polipi endometriali sau sindromul ovarului polichistic (PCOS).
  • Având diabet sau sindrom metabolic.

Unele alte afecțiuni de sănătate pot face, de asemenea, mai probabilitatea de a dezvolta cancer endometrial. Persoanele cu hipertensiune arterială, boli ale vezicii biliare, cancer de colon și cancer de sân au un risc mai mare. În plus, șansele dumneavoastră de cancer endometrial sunt mai mari dacă mama, sora sau copilul dumneavoastră au avut această boală.

Simptomele cancerului endometrial

Cancerul endometrial poate duce la semne precum:

  • Sângerări vaginale în afara perioadei menstruale sau după ce ați trecut prin menopauză.
  • Modificări ale secrețiilor vaginale.
  • Disconfort sau durere în timpul urinării.
  • Sexul dureros.
  • Dureri și dureri în pelvis (partea inferioară a trunchiului).

Dacă credeți că ați putea prezenta simptome de cancer endometrial, spuneți medicului dumneavoastră. Diverse teste pot ajuta la determinarea dacă există celule anormale în uter. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste precum o biopsie (îndepărtarea unei bucăți mici de endometru), histeroscopie (o procedură în care un tub subțire cu o cameră la capăt este introdus în uter) sau teste imagistice.

Stadiile și tipurile de cancer endometrial

Când diagnosticați cancerul endometrial, medicul dumneavoastră va determina și stadiul cancerului dumneavoastră. Acesta descrie cât de departe s-a răspândit cancerul în corpul tău:

  • Stadiul I – Cancerul este localizat doar în uter și nu în orice altă parte a corpului.
  • Etapa II – Cancerul se află în uter și s-a răspândit și la colul uterin.
  • Etapa III – Celulele canceroase s-au răspândit în alte locații ale pelvisului, inclusiv în stratul exterior al uterului, ovarelor sau vaginului.
  • Etapa IV – Cancerul se găsește în alte locații ale corpului, cum ar fi vezica urinară, intestinele sau organele din abdomen.

De asemenea, medicul dumneavoastră va atribui un grad tumorii dumneavoastră. Aceasta descrie cât de anormal arată celulele canceroase. Cancerele de gradul 1 și 2 sunt cu risc scăzut și puțin probabil să se răspândească, în timp ce cancerul de gradul 3 este considerat cu risc ridicat și tinde să crească mai agresiv.

Există, de asemenea, multe tipuri și subtipuri de cancer endometrial. Cel mai frecvent tip este adenocarcinomul, iar majoritatea cancerelor din această categorie aparțin unui subtip numit cancer endometrioid. Aceste tumori sunt de obicei de grad scăzut și cu creștere lentă. Anumite tipuri de cancer endometrial, cum ar fi carcinomul cu celule clare, adenocarcinomul mucinos, adenocarcinomul seros și carcinomul nediferențiat, sunt mai rare, dar tind să crească mai rapid.

Tratamente pentru cancerul endometrial

Majoritatea persoanelor cu cancer endometrial sunt tratate mai întâi prin intervenție chirurgicală. Aceasta implică adesea o histerectomie (îndepărtarea uterului) și poate include, de asemenea, îndepărtarea țesuturilor din apropiere, cum ar fi ovarele, colul uterin și ganglionii limfatici.

După intervenție chirurgicală, poate fi necesar să urmați o terapie cu radiații, în care raze sau particule de înaltă energie sunt folosite pentru a ucide orice celule canceroase rămase. Radioterapia este recomandată cel mai adesea persoanelor cu cancer endometrial în stadiu mai înalt sau de grad superior sau persoanelor care au șanse mari de a-și reveni cancerul.

Medicamentele pentru cancerul endometrial pot include câteva opțiuni diferite:

  • Chimioterapia – Aceste medicamente pot distruge celulele canceroase sau le pot împiedica să crească și să formeze noi celule canceroase. Majoritatea persoanelor cu cancer endometrial primesc mai multe tipuri de medicamente pentru chimioterapie.
  • Terapia hormonală – Deoarece cancerul endometrial poate fi alimentat de hormoni precum estrogenul, poate fi necesară terapia hormonală. Aceste medicamente scad nivelurile hormonale din organism sau împiedică hormonii să hrănească celulele canceroase.
  • Terapie țintită — Medicamentele țintite pentru terapie pot bloca celulele canceroase endometriale, ignorând în același timp celulele normale și sănătoase din corpul dumneavoastră. Ele sunt administrate mai des persoanelor cu cancer endometrial în stadiu mai avansat (stadiul III sau stadiul IV).

Stadiul dumneavoastră de cancer, gradul tumorii, dacă celulele dumneavoastră canceroase răspund la hormonul progesteron, precum și vârsta și starea generală de sănătate vă ajută să vă determinați planul de tratament. Acești factori ajută și la determinarea probabilității de a avea un prognostic (rezultat) bun.

Care sunt perspectivele pentru cancerul endometrial?

Dacă aveți cancer endometrial, prognosticul dumneavoastră este determinat în primul rând de cât de departe s-au răspândit celulele canceroase:

  • Cancerul este localizat doar în uter – Aproximativ 95% dintre oameni vor supraviețui efectelor cancerului lor timp de cinci ani sau mai mult.
  • Celulele canceroase se găsesc în ganglionii limfatici din apropiere – Aproape 70% dintre oameni vor supraviețui cancerului timp de cel puțin cinci ani.
  • Cancerul a metastazat în părți îndepărtate ale corpului – Aproximativ 52% dintre oameni vor supraviețui efectelor cancerului lor timp de cel puțin cinci ani.

Prognosticul dumneavoastră individual poate diferi de aceste estimări pe baza caracteristicilor corpului dumneavoastră și a cancerului dumneavoastră. Dacă doriți o idee mai bună despre ce să vă așteptați, discutați cu medicul dumneavoastră.

Cancerul endometrial poate fi o afecțiune gravă, dar este foarte tratabil dacă este depistat devreme. Mergeți la o vizită la ginecologul dacă credeți că ați putea avea simptome de cancer.

Departamentul Serviciilor de Sănătate de Stat din Texas (DSHS) a confirmat primul deces al unei persoane diagnosticate cu variola maimuței. Oficialii din domeniul sănătății spun că cazul este investigat pentru a stabili ce rol a jucat variola maimuței în deces.

Pacientul era un adult rezident din comitatul Harris, care era grav imunocompromis sexgod-me-gummies-official.top , a declarat Texas DSHS într-un comunicat .

Variola maimuță este o boală gravă, în special pentru cei cu un sistem imunitar slăbit, a spus dr. John Hellerstedt, comisar DSHS. „Continuăm să îndemnăm oamenii să caute tratament dacă au fost expuși la variola maimuțelor sau au simptome compatibile cu boala.”

Dr. Jenny McQuiston de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) Monkeypox Incident Response Team a declarat în timpul conferinței de presă de marți că este nevoie de o investigație suplimentară asupra decesului pacientului din Texas .

„Cred că este important să subliniez că decesele din cauza variolei maimuțelor, deși sunt posibile, rămân foarte rare. În cele mai multe cazuri, oamenii se confruntă cu o infecție care se rezolvă în timp”, a spus ea.

Este primul deces raportat public legat de variola maimuțelor în focarul din SUA. Datele CDC arată că 15 decese cauzate de variola maimuței au fost raportate la nivel global în acest an, dintre care șase au fost în țări non-endemice.

Variola maimuță se răspândește prin contact strâns, personal, adesea piele pe piele , inclusiv:

  • Contact direct cu erupții cutanate, cruste sau fluide corporale de la o persoană cu variolă.
  • Atingerea obiectelor, țesăturilor (îmbrăcăminte, lenjerie de pat sau prosoape) și suprafețe pe care le-a folosit cineva cu variolă.
  • Contact cu secrețiile respiratorii.

Persoanele cu variola de maimuță au o erupție pe sau în apropierea organelor genitale sau a anusului, dar poate apărea și în alte zone, cum ar fi mâinile, picioarele, pieptul, fața sau gura. Erupția cutanată care poate arăta inițial ca niște coșuri sau vezicule și poate fi dureroasă sau mâncărime va trece prin mai multe etape, inclusiv cruste, înainte de vindecare.

Accidentele vasculare cerebrale pot varia de la ușoare la severe. Ele afectează atât de multe părți diferite ale creierului, încât implicațiile funcționale rezultate pot varia. Pentru a primi îngrijiri medicale cât mai curând posibil pentru a minimiza efectele, este important să învățați semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral. Cunoașterea părților creierului afectate de accidentul vascular cerebral vă va ajuta să înțelegeți de ce funcționați așa cum o faceți.

Recomandări cheie:

  • Un accident vascular cerebral este o urgență medicală și există multe tipuri de accident vascular cerebral.
  • Accidentul vascular cerebral este foarte răspândit și reprezintă principalul dizabilități pe termen lung.
  • Puteți modifica mulți factori de risc care pot duce la un accident vascular cerebral.
  • Depinde de partea creierului implicată și de modul în care funcționarea ta va fi afectată.

Un accident vascular cerebral apare atunci când aportul de sânge către o parte a creierului este scăzut sau întrerupt, împiedicând celulele creierului să obțină nutrienții și oxigenul atât de necesare. Țesutul creierului începe să moară în câteva minute. Un accident vascular cerebral este considerat o urgență medicală, iar tratamentul imediat este esențial. Un răspuns precoce poate minimiza afectarea creierului și alte complicații. Pentru fiecare întârziere de 30 de minute, probabilitatea relativă de a supraviețui unui accident vascular cerebral fără deficite scade cu 15%.

Semne de avertizare bruște ale unui accident vascular cerebral

  • Debutul amorțelii, slăbiciunii sau paraliziei feței, brațului sau piciorului. Adesea afectează doar o parte a corpului. Un braț ridicat se poate deplasa în jos, iar gura se poate lăsa să cadă. Cere-le să zâmbească.
  • Dificultăți de vorbit, vorbe neclare. Dificultate de a înțelege vorbirea și/sau confuzia. Cereți persoanei să repete o propoziție scurtă, „Amintiți-vă de Alamo”. Pot repeta corect propozitia?
  • Dificultate de a vedea la unul sau ambii ochi. Vedere încețoșată sau vedere dublă.
  • Cefalee severă fără cauză cunoscută. Poate fi însoțită de vărsături sau de o schimbare a nivelului de conștientizare.
  • Dificultate la mers. Poticnirea sau pierderea echilibrului. Amețeală bruscă sau pierderea coordonării.

Anacronim stroke

O modalitate bună de a surprinde un accident vascular cerebral la timp este să urmați mnemonicul BEFAST.

Inițial, mnemonicul era RAPID, ceea ce înseamnă:

Contents

Share this post